Beheerders Will Donkers en Gerry Kessels:
Samen met lokale verenigingen en instellingen bouwt de gemeente Nederweert aan een duurzame toekomst voor De Pinnenhof. Een nieuwe, gezonde basis voor een bloeiend verenigingsleven. Het gemeenschapshuis, dat in 1968 de deuren opende, bergt een schat aan verhalen en ontmoetingen. In deze 12e aflevering spreken we het huidige beheerderspaar: Will Donkers en Gerry Kessels. Na een valse start vanwege corona staat de deur van het dorpshuis weer wagenwijd open . “Wij zijn pas tevreden als iedereen zich hier thuis en welkom voelt.”
Vastelaovendj 2020. Met 500 joelende kistkappers is de grote zaal van De Pinnenhof tot de laatste meter gevuld. Achter de bar staan Will en Gerry. Ze hebben het stokje net overgenomen van Ton van den Heurik en bruisen van de energie. Hij werkte jarenlang als stratenmaker, zij verzorgde de administratie in het loonbedrijf van haar broer. Samen kozen ze voor een nieuwe uitdaging. Niets kan hun droom in de weg staan, zo lijkt het. Ze zijn vastbesloten om de Pinnenhof als vanouds te laten floreren.
Twee weken later staan Will en Gerry in een leeg gemeenschapshuis. De deur is op slot, corona heeft ook in Nederweert het openbare leven volledig lamgelegd. Het voelt bijzonder vreemd en allerminst prettig. Niets doen is voor de kersverse beheerders geen optie, ze zijn gewend om te werken voor hun geld. “En dus zijn we maar met de grote schoonmaak begonnen”, vertelt Will. “We hebben het hele gebouw van boven tot onder gepoetst en alles opgeruimd wat in de loop der jaren was verzameld, maar niet meer werd gebruikt. En dat was nogal wat, kan ik je zeggen.”
Na een maand zit de schoonmaakoperatie erop. Maar corona nog lang niet. Om bezig te blijven, bestelt Gerry ruim honderd meter stof. “Ik ben boven op het podium gaan zitten en heb er tafelkleedjes van genaaid.”
Het jaar 2020 was behelpen geblazen. Tussen de lockdowns door probeerden de nieuwe beheerders er samen met de gebruikers van De Pinnenhof het beste van te maken. Door de coronabeperkingen was dat allerminst eenvoudig, zegt Gerry die naast het beheer ook de administratie verzorgt. “Hadden we net alles weer opgebouwd en afspraken gemaakt met verenigingen, moest alles weer worden gecanceld. In die periodes stond het huilen me vaak nader dan het lachen. Er was geen enkel perspectief op betere tijden. Enorm vervelend, vooral omdat de financiële situatie van De Pinnenhof toch al zo penibel was. Daarom hebben we er alles aan gedaan om kosten te besparen, bijvoorbeeld door zo min mogelijk te stoken.”
Inmiddels staat de deur van De Pinnenhof weer wagenwijd open. Will en Gerry hebben hun draai gevonden. “In de coronatijd is er onder de verenigingen een enorme saamhorigheid ontstaan. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat gevoel is er tot op de dag vandaag. Elke vereniging draagt nu haar steentje bij aan het beheer, bijvoorbeeld door zelf koffie te schenken of de glazen op te halen. We doen het écht samen, zeker in deze tijd van personele krapte is dat heel fijn.”
Gastvrijheid zit in hun bloed. Will groeide op in café Donkers, het horeca-etablissement van zijn ouders Wim en Leen in Budschop, en oberde naderhand jarenlang bij Zaal Briels. Op haar beurt werkte Gerry tien jaar lang als gastvrouw in het Munttheater. “Het voelt goed om dienstbaar te zijn aan een ander. Om mee te denken en een praatje te maken met je gasten, hun zorgen uit handen te nemen en hun wensen in vervulling te laten gaan. Als je dan later terug hoort dat het perfect was geregeld, dan geeft dat heel veel voldoening.”
In februari 2022, twee jaar na dato, beleefden ze hun finest moment tot dusver. Alsof COVID-19 nooit had bestaan, barstte De Pinnenhof met 500 kistkappers weer uit z’n voegen. “De mensen gingen los als dartelende lammetjes in de wei. Zo blij waren ze dat ze weer samen een feestje mochten bouwen. Momenten als deze laten ons beseffen dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Dit avontuur past ons al een jas.”
Tekst: Bas Poell
Foto: Nederweert24